x
Pentru a vă oferi o experiență mai bună, folosim cookies. Accept

Abordarea centrată pe interesul superior al copilului: cum o asigurăm?

Cum diversificăm tematica și unde găsim subiecte?

Instituțiile mass-media pot identifica abordări originale a subiectelor despre copii. Fiecare al cincilea locuitor al Moldovei este un copil, astfel, copiii, problemele și realizările acestora ar trebui să ocupe spații importante în buletinele de știri/materialele de presă. Iată o listă scurtă cu subiecte vizând situaţia copiilor din R. Moldova, care ne ajută să oferim mai mult spaţiu copiilor:

 • Copiii şi familia: „singur acasă”;

 • Copiii şi munca;

 • Copiii şi educaţia;

 • Copiii cu dizabilități;

 • Sănătatea şi bunăstarea copiilor;

 • Copiii din instituţiile rezidenţiale;

 • Copiii în conflict cu legea;

 • Violenţa împotriva copiilor;

 • Participarea copiilor;

 • Responsabilităţile guvernului, autorităţilor locale şi ale adulţilor pentru situaţia copiilor etc.

Datele statistice despre copii

Pentru a fi relevante, cifrele au nevoie de context.

 • Datele statistice referitoare la copii trebuie prezentate în comparație, astfel ca cititorul să poată înțelege amploarea unui fenomen sau altul. Iată câteva exemple:
  - De la începutul anului 2010, peste 30 de minore din diferite zone ale RM au devenit mămici (E ca și cum o clasă întreagă de fete ar fi însărcinate);
  - După ce și-a ucis părinții, Ilie va petrece următorii 10 ani după gratii. (Când va ieși la libertate, el va avea deja 26 de ani. Dacă nu ar fi ajuns la închisoare, ar fi absolvit deja facultatea și ar fi muncit deja al treilea an);
  - La 1 ianuarie 2018, numărul copiilor în Republica Moldova a constituit 676,0 mii copii. (Fiecare al cincilea locuitor al ţării noastre este un copil/persoană până la 18 ani);
  - În ultimii zece ani, populaţia Moldovei a scăzut în medie cu 8000 de persoane anual, ceea ce constituie echivalentul a şase sate cu 1,3 mii locuitori fiecare.

Surse pentru datele statistice despre copii
Vor fi prezentate mai multe materiale/studii de pe pagina UNICEF Moldova, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), OMS, Biroul Național de Statistică, ministerele de resort, Consiliul Europei, studii ale ONG-urilor specializate în protecția drepturilor copiilor etc.:

EXERCIȚIU DE CONSOLIDARE A CUNOȘTINȚELOR

Identifică un subiect inedit despre copii, sursele pentru realizarea acestui subiect jurnalistic, descrie aspectele care vor fi abordate.

Platforma de e-learning a fost elaborată de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului “Consolidarea capacității jurnaliștilor de pe malul stâng al Nistrului de a reflecta activ și etic drepturile copilului”, realizat de API în parteneriat cu UNICEF Moldova, în cadrul Programului comun al ONU "Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului", cu suportul financiar al Suediei. Opiniile autorilor API nu neapărat coincid cu opinia Reprezentanței ONU în Republica Moldova.